måndag 26 oktober 2015

Kontroll av tänder!


V har haft veterinär Thorleifur Sigfusson här, för att kolla våra hästars tänder. Han är specialist på just häst-tänder. Har tänkt på det länge , men han vill ju att man får ihop ett gäng på runt 10 hästar innan han kommer. Han utgår ju från Dalsland, 35 mil härifrån. Jag lyckades få ihop 8 hästar, våra fyra här hemma, och 4 utifrån!

Han började med Fjalar frá Vestra-Geldingaholti, Daniel Suurnas häst. Honom har vi träffat ute på tävlingar och i klubb-sammanhang så vi visste ju att Fjalar var en cool häst! 

Thorleifur ville använda Tindurs box att behandla i så in med hästen där! Han fick lugnande ( mest för att de inte ska rycka till när han kör med den eldrivna borren på tänderna. På ett kick gick Fjalar ner i koma… Han var rätt fin i munnen, lite småsår och hakar, så snart nog var han färdig. 
Tandkontroll!

Efter Fjalar var det Karins Smári, som är ganska fjösig och lättskärrad, men även han accepterade filen utan mankemang. Han hade ganska stora mindre bra förändringar i munnen, som Thorleifur fixade till. Karin och jag tittade på varandra och det dåliga samvetet spred sig i kroppen…jag förstod att här har vi nog ridit hästar med ont i munnen…

Hugis hade mycket riktigt sår i munnen, mest på vänster…!!! Och tänderna hade hakar och han hade slitit sina tänder ojämnt. Jag frågade om jag kommer att märka någon skillnad i ridningen? Jodå, det gjorde nästa alla som red sina tandbehandlade hästar! Spännande!
Nerslipning av hakar!
Hrodur (som ju oxå är sned åt vänster) hade mycket riktigt mest problem på vänster sida! Sår och ett vågigt bett, som fixades en del nu, men som först blir färdigbehandlat om ett år. Tänderna måste få växa ut, man kan inte slipa ner hur mycket som helst! 
Självklart fick Tindur sina tänder fixade, Thorleifur frågade om han flaxade mycket med huvudet när jag red? Ja,jo typ hela tiden...ja, mycket hakar och nedslitna tänder även där.

Thorleifur passar också på att kolla skapet, så att det inte sitter urinstenar plus att han gör ordentligt rent om det behövs. Urinstenar hade alla, mer eller mindre stora. den största hade Fjalar stor som en valnöt! Och Hrodur var riktigt irriterad på snoppen, så den tvättades noggrant rent med mild tvållösning. 

Från och med nu kommer Thorleifur att komma och kolla våra hästar varje år! Mycket konstigheter i beteende och rörelsemönster kan komma från munnen/tänderna!! Ska bli spännande att rida dem och se om man märker någon skillnad!

4 kommentarer:

  1. Häftigt! Urinstenar plockar jag själv på stackars Juppe, det gillar han inte. Vill inte att det ska vara för mycket äckelpäckel där. Vad är det Thorleifur gör som inte andra veterinärer gör? Och är han brorsa med Sigfus?

    SvaraRadera
  2. Japp, de är bröder! Vad jag förstår så är han lite av specialist på hästarnas bett och tänder! Vi har många i bekantskapskretsen som använder sig av honom. Om jag ber våran "vanliga" veterinär att kolla tänder så känner han lite med handen, tar en handrasp och drar lite...detta är mera grundligt!!
    Hur fasiken får du fram snorkeln? Tycker den försvinner upp så fort jag närmar mig??;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, det är lite både och. Juppe är en livsnjutare, när det är soligt i hagen åker den ju fram. Och sedan metod två (som Juppe hatar och som jag insisterar på): jag stoppar in fingrarna i hålet och rensar på stenar som sitter dels i håret och dels precis innanför. Det är inte så lite som ryker. Juppe surar men står ut för godisbelöning.

      Radera