lördag 30 augusti 2014

Behandling!

Idag har vi varit till equiterapeut Charlotta Lindgren i Kolsva. Vi brukar ha en annan som går igenom våra hästar, men jag har hört så mycket gott och positivt om Charlotta så jag ville prova henne. Mest för att Hrodur har återkommande problem med låsningar i SI-leden. Kanske kunde Charlotta hitta en bakomliggande orsak till hans problem…? Det var värt att prova tyckte jag.

Tanken när jag bokade två platser hos henne var Hrodur/Tindur, men sen pratade Bri och Jökull om att Hugrakkur var sned så vi tog med honom istället. Kan ju vara bra miljöträning också! Två flugor i en smäll.
Vi kom fram en kvart före utsatt tid ( alltid punktlig!) och fick ställa in hästarna i varsin box i Charlottas utestall.
Vad är det här för ställe??
Boxarna låg den ena på framsidan och den andre på baksidan.  Det tog bara en minut så började Hugrakkur gnägga gällt. Hrodur svarade. Hugis gnäggade, Hrodur svarade…Det ekade på den tysta landsbygden. Vi fick hämta Hrodur och ställa in honom hos Hugis. Då blev det tyst. Men han var ganska spänd fortfarande Hugrakkur och undrade vad sjutton skulle hända nu???
Hugis var mycket skeptisk till Charlotta i början.
Vi fick ta in båda hästarna samtidigt ( tack för det) och jag berättade lite  kort deras historia, Hugrakkur först. Hon tittade på honom och sa att här fanns det att jobba med.  Hugrakkur tittade sej misstänksamt omkring, blängde lite på mej ( matte??? Vad menar du??) Sen började hon känna igenom hästen. Och jösses vad han hade låsningar....Hans första nack-kota satt som fan ( han kastade sej bakåt flera meter när hon knäckte den ), hon hade aldrig varit med om något liknande, sa hon.
Känsliga fingrar känner igenom hästen
Jag vill också känna
Här börjar han förstå att Charlotta bara gör gott

För varje låsning hon lossade desto lugnare blev hästen. Hans bäcken var så snett att det skiljde flera centimeter från höger till vänster. Till slut bjöd han in henne att trycka och klämma, tittade nästan lite vädjande på henne.  Hon avslutade med att "lasra" honom, och sätta några akupuntur-nålar. Hugrakkur sänkte huvudet, tuggade och bara njöt. Blicken han gav mej var obetalbar.
Vad är det som händer, matte?
Hrodur blev också grundligt genomgången. Lite nacke som satt fast, men framför allt ett bogblad som satt betydligt mycket högre än det andra. Anders fick hålla och sträcka fram hans högra framben medans Charlotta tryckte till honom uppifrån. Sen blev han rak. Troligtvis det som gjort att han får återkommande låsningar i SI-leden. Han fick också laser och akupunktur. Han var nöjd, våran klippa.
Skööönt, tyckte hrodur!
Och vi med, kan  varmt rekommendera Charlotta, hon var noggrann och förklarade fantastiskt bra. Hela besöket tog två och en halv timme, Hugis alla låsningar tog ju mest tid förstås. Han hade så mycket att det var svårt för henne att veta vart hon skulle börja. 

Vi la på deras sadlar också, Hrodurs var klockren, men Hugrakkurs var inte bra. Bara att byta, jippie, sadlar är ju så billiga och lätta att hitta som passar både häst och ryttare.

Nu ska dem promeneras i 1 vecka, sen skrittas i flera dagar sen sakta tickas igång, men att vi skulle vara påpassliga på hur de kändes. Det kunde mycket väl behövas ett återbesök. Vi ska också ge dem ”hjärtmassage” på korset för att stimulera blodcirkulationen.
 Och jag tänkte förstås att oj, stackars hästar, ska de behöva stå i transporten i en och an halv timme efter denna behandling och spänna sig? Då förklarade Charlotta att hon upplevde att ju längre tid ( naturligtvis inom rimliga gränser ) hästen stod i transporten efter hennes behandling desto mindre risk att låsningarna gick tillbaka. Att åka transport fungerar nämligen nästan lika bra som att stå på vibrations-platta!!

4 kommentarer:

  1. Visst är hon bra!! Värd varenda krona.

    SvaraRadera
  2. Absolut!! Hon hade något nästan lite magisk i sina fingrar...Plus att hon lyssnade på hästarna hela tiden. Me like!!

    SvaraRadera
  3. Oj, så spännande! Och intressant!
    /Christina

    SvaraRadera
  4. Tack, det är så roligt att skriva om hästarna!!

    SvaraRadera