söndag 16 augusti 2015

Lymfmassage

 Tindur och Hugrakkur har fått lymf-massage! En kompis har lärt sig det och när hon berättade om hur det funkar ville jag att hon skulle köra på båda mina! 

Jag skulle aldrig själv ha tålamod att hålla på med det, för det var en otroligt långsam och försiktig  process. Tydligen så hjälper man kroppen att rensa ut slagg-produkter och aktivera lymfsystemet. 
Meditativt!
Hon började med att känna om huden satt fast, men det gjorde den bara på nåt ställe. Sen gick hon metodiskt igenom hela hästen , strök och tryckte försiktigt, nästan föste som en osynlig vätska fram till de klumpar av lymfor som ju sitter placerade på hästen ungefär som på oss människor.
Skönt!
Efter bara en kort stund såg jag på Hugis hur skönt han tyckte att det var, han sänkte huvudet och nästan blundade. Det var nästan lite meditativt att sitta bredvid och se Annikas lugna rörelser och Hugrakkurs snusande. Det tog väl kanske en 30-40 minuter per häst och efteråt fick Hugis gå in i boxen där han kissade en hel flod. Och efter 10 minuter en hel flod till. Uppenbarligen hände det saker i kroppen!

Tindur började med att kissa precis när han skulle tas ur boxen, han är ju en riktig kisse-nisse. Han som ju inte alltid har gillat att man kommer för nära, eller att man håller på för mycket med honom stod och njöt hela tiden. Av och till blundade han till och med. 
Tur att plastkedjorna höll huvudet på plats!
Man kunde se lite nya hudstrukturer när Annika var klar och det beror ju på att hon dränerade bort massa vätska som fastnat och bildat små bucklor i under huden.
Efter behandlingen fick han gå in i sin box och mycket riktigt skvalade en lång stund. Han gäspade och donade en stund, men sen såg dem båda riktigt pigga och glada ut. 

Vi tog ut dem och så fort vi kom ut i lösdriften kissade båda igen! Tydligen en av effekterna när lymfsystemet drar igång! 
Ska bli spännande att se om jag märker nån skillnad i ridningen! De kan bli piggare och rörligare, då ju igensatt lymfsystem kan hämma både det ena och det andra!
Underbart!
En vecka senare kom hon tillbaka och körde igenom hästarna igen. Hugis förstod vad som skulle ske för han gick ner i varv direkt. Det syntes så tydligt att han gillade den massagen, eller om det var den så lugna, fina beröringen som fick honom att bara slappna av. 

Faktum är att han slappnade av så till den milda grad att han höll på gå omkull! Jag tror att han somnade! Men rätt var det var åkte Hugis bakben iväg och han skrämde slag på både sig själv, Annika och oss som stod o tittade! Han är för rolig den där Hugrakkur!
Tack Annika, kom snart tillbaka o massera mera!


2 kommentarer:

  1. Kan tänka mig en lymfdränage själv, ser ju mkt behagligt ut. Så mycket behandlingar det finns!

    SvaraRadera
  2. Eller hur, och just nu har vi hamnat i något behandlingsinferno, equiterapeuter, massörer,lymfdränerare löser av varandra! Konstigt hur allt bara klumpar ihop sig ibland!!

    SvaraRadera